Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2205 Esas 2012/3571 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2205
Karar No: 2012/3571
Karar Tarihi: 23.05.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2205 Esas 2012/3571 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar, üyesi oldukları motorlu taşıyıcılar kooperatifinin yedi üyeyle kurulduğunu ve iki üyenin istifası nedeniyle asgari üye sayısı olan yedi üyenin altına düştüğünü iddia ederek, kooperatifin münfesih olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmişlerdir. Mahkeme davacılar tarafından açılan davanın hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle reddetmiştir. Ancak, davacılara feshini istedikleri kooperatife husumet yöneltmek üzere ve gerektiği takdirde kooperatife kayyım tayininin sağlanması için uygun bir süre verilerek, taraf teşkilinden sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri ise; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81. maddesi, 98. maddesi, TTK\"nun 434. maddesinin 1, 2 ve 4. fıkraları ile 435. maddesi'dir.
23. Hukuk Dairesi         2012/2205 E.  ,  2012/3571 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar tarafından açılan kooperatifin münfesih olduğunun tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacılar vekili, müvekkillerinin üyesi olduğu dava dışı motorlu taşıyıcılar kooperatifinin yedi üyeyle kurulduğunu, iki üyenin istifası nedeniyle üye sayısının anasözleşmede öngörülen asgari üye sayısı olan yedi üyenin altına düştüğünü ileri sürerek, kooperatifin münfesih durumda olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlar ve tüm dosya kapsamına göre, kooperatifin feshini talep etme hakkının ilgili bakanlığa ait olduğu gerekçesiyle, aktif husumet ehliyeti olmayan davacı tarafından açılan davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacılar vekili temyiz etmiştir.
    Davacının, üyesi ve başkanı bulunduğu kooperatifin feshini isteyebilmesi 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81. maddesi uyarınca yasal olarak mümkün değilse de, anılan Kanunu’nun 98. maddesinin yaptığı atıf gereğince TTK"nun 434. maddesinin 1, 2 ve 4. fıkraları ile 435. maddesinin kooperatifler hakkında da uygulanması sonucu ortaklardan birinin kooperatifin dağıldığının tespitini istemesine engel bir durum yoktur. Ancak, anılan Yasa hükümlerine dayanılarak açılacak davanın hasımlı açılması gerekmektedir. Böyle bir durumda, TTK"nun 435. maddesinde öngörülen prosedür uygulanmak suretiyle, husumetin kooperatife yöneltilmesi gerekmektedir.
    Bu nedenle, mahkemece, davacıya feshini istediği kooperatife husumet yöneltmek üzere ve gerektiği takdirde kooperatife kayyım tayininin sağlanması için uygun bir süre verilerek, taraf teşkilinden sonra yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacılar yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 23.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara