Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/1135 Esas 2012/3336 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1135
Karar No: 2012/3336
Karar Tarihi: 03.05.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/1135 Esas 2012/3336 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bir İcra Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararda, şikayet konusu olan gümrük vergisi alacağının rehinli alacaklardan önce ödenmek üzere sıraya kaydedilmesi talebinin reddi görülmüştür. Mahkeme, gümrük vergisi alacağının rüçhanlı olabilmesi için, gümrüğe tabi malın iflas masasında bulunması veya satış bedelinin iflas masasında olması gerektiğini belirtmiştir. Ancak bu durumun belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yapılmadan karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Kararda, gümrük vergi ve resimlerinin 6183 sayılı Kanunun 21, II ve İcra ve İflas Kanunu’nun 206, I hükümleri uyarınca rüçhanlı olduğu, gümrük vergilerinden doğan alacağın rehinli alacaklardan önce ödenebilmesi için gümrüğe tabi malın iflas masasında olması veya satış bedelinin iflas masasında olması gerektiği, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 55. maddesinde de hangi hallerde katma değer vergisinin rehinli alacaklara göre öncelikli olduğu belirtilmiştir.
23. Hukuk Dairesi         2012/1135 E.  ,  2012/3336 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Şikayetçi vekili, şikayet olunan iflas idaresi tarafından kabul edilerek 3. sıraya alınan 196.839,09 TL lik gümrük vergisi alacağının rehinli alacaklardan önce ödenmek üzere rüçhanlı olarak sıraya kaydedilerek sıra cetvelinin düzeltilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Şikayet olunan vekili, şikayetin reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, alacağın İİK"nun 206 maddesi ile temin edilen güvenceden istifade edebilmesi için, tahakkuk eden alacağın masa mal varlığı kapsamında olması ve alacağın iflasın açılmasından sonraki bir döneme veya onunla eş zamanlı olarak masa kayıtlarında yer alması gerektiği, üzerinden vergi alınan malın masa mevcudu arasında yer almaması durumunun, alacağın rüçhanlı olma niteliğini bertaraf edeceği ya da onu nitelikli ve korunması gereken yüksek değer olmaktan çıkaracağı gerekçesiyle, anılan alacakların rüçhanlı olması gerektiğine dair şikayetin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.
    Şikayet, 3. sıraya alınan gümrük vergisi alacağının rehinli alacaklardan önce ödenmek üzere rüçhanlı olarak sıraya kaydedilerek, sıra cetvelinin düzeltilmesi istemine ilişkindir.
    Gümrük vergi ve resimleri 6183 sayılı Kanun’un 21,II ve İcra ve İflâs Kanunu"nun 206,I hükümleri uyarınca rüçhanlı olup, gümrük vergisine tâbi eşyanın satışından elde edilen paradan öncelikle ödenir. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu"nun 55’inci maddesinde de hangi hallerde katma değer vergisinin rehinli alacaklara göre öncelikli olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle gümrük vergilerinden doğan alacağın rüçhanlı olabilmesi için, gümrüğe tâbi eşyanın veya bu eşya satılmışsa, satış bedelinin iflâs masasında olması şart olup, diğer malların satış bedelinden gümrük vergilerinin ödenmesi mümkün değildir.
    Somut olayda, mahkemece şikayete konu vergi alacağına esas teşkil eden üzerinden vergi alınan malın masa mevcudunda yer almadığı, bu sebeple alacağın rüçhanlı olma niteliğini kaybettiği gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiş ise de gümrüğe tâbi eşyanın iflâs masasında bulunup bulunmadığı ya da böyle bir eşyanın satışından elde edilen bedelin iflâs masasında olup olmadığının tespiti yönünde herhangi bir bilirkişi incelemesi yaptırılmadan bu kanıya nasıl varıldığı anlaşılamamıştır. Bu durumda mahkemece yapılacak
    iş, yukarıda açıklanan kanun hükümleri çerçevesinde, hazine alacağının dayandığı belgeler, iflâs dosyası, müflis şirkete ait diğer kayıtlar ile ilgili diğer belgeler üzerinde, aralarında yeminli mali müşavirin de bulunduğu üç kişilik ehil bir bilirkişi heyetince inceleme yaptırılarak, gümrüğe tâbi eşyanın iflâs masasında bulunup bulunmadığı ya da böyle bir eşyanın satışından elde edilen bedelin iflâs masasında olup olmadığının tespiti ile varılacak uygun sonuç çerçevesinde bir karar vermekten ibarettir. Vergiye konu malların iflâs masasında bulunmadığı gerekçesiyle ve eksik inceleme sonucunda yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin temyiz itirazının kabulüyle kararın şikayetçi yararına BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 03.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara