Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/2017 Esas 2011/2501 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/2017
Karar No: 2011/2501
Karar Tarihi: 13.12.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/2017 Esas 2011/2501 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davanın konusu, kooperatif üyeliğinin tespiti üzerinedir. Davacı, davalı kooperatifin belirli bir numaralı üyelik hakkını davadışı bir kişiden devraldığını ve gerekli belgelerle üyelik kaydı için başvurduklarını ancak davalı kooperatifin başvuruyu reddettiğini ileri sürmüştür. Davalı ise, davanın davacıya üyelik hakkını devreden kişiye karşı da açılması gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, davacının haklı olduğunu belirterek davanın kabulüne karar vermiştir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 14/son maddesi, kooperatiflerde üyeliğe kabul edilmeyenlerin dava açma hakkı olduğunu belirtmektedir.
(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi         2011/2017 E.  ,  2011/2501 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinin tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vekili Av. ... ile davacı vekili Av. ... gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin Büyükçekmece 6. Noterliği"nin 13.03.2006 tarihli kooperatif ortaklık hakkı devir sözleşmesi uyarınca davalı kooperatifin 248 nolu ortaklık hak ve hissesini davadışı ..."dan devir ve temlik aldığını, durumun aynı noterliğin 13.03.2006 tarihli ihtarı ile davalı kooperatife bildirildiğini, müvekkilinin gerekli belgelerle 15.03.2006 tarihinde üyelik kaydının yapımlası için davalı kooperatife başvurduğunu, dilekçenin davalı tarafça teslim alındığını, müvekkilinin anasözleşmenin aradığı üyelik şartlarını taşımasına rağmen davalının müvekkilinin başvurusunu kabul etmediği gibi genel kurul gündemine de getirmediğini, bu nedenle 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 14/son maddesi uyarınca dava açma zarureti doğduğunu ileri sürerek, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın, davacıya üyelik hakkını devreden kişiye karşı da açımlası gerektiğini, aynı vekil tarafından müvekkiline karşı benzer nitelikli 30 adet dava daha açıldığını bu davaların birleştirilmesi gerektiğini, davacı tarafından müvekkiline usulen yapılmış bir başvurunun bulunmadığını, davacıya hissesini devreden ..."ın paylarını parçalara ayırarak yeni üyelikler yaratmaya çalıştığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, emsal dosya olan İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi"nin 2007/78 Esas sayılı dosyasında alınan bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya içeriğine göre davacının davadışı ..."dan 248 numaralı üyelik hakkını devraldığını, bu durumun davalı kooperatife bildirilmesine rağmen davacının üyelik talebini yerine getirmediği gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 825,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 13.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara