Esas No: 2011/892
Karar No: 2011/1233
Karar Tarihi: 24.10.2011
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/892 Esas 2011/1233 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davacı tarafından duruşmalı davalı vekilince duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vek. Av. ... gelmiş davacı tarafından gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- KARAR-
Davacı, davalı kooperatifin tüm üyelerden topladığı para ile 1985 yılında biri İstanbul-Sarıyer, diğeri İstanbul-Cevizli"de olmak üzere iki arsa satın aldığını, daha sonra üyeler arasında tercih yaptırıldığını, davalınında arasında bulunduğu 66 kişinin Sarıyer arsasını tercih ettiğini, 232 kişininde Cevizli"deki arsayı tercih ettiğini, yönetimin bu seçim üzerine Cevizli"deki konutları yapıp teslim ettiğini, 1991 yılından bu yana Sarıyer arsasında imar izni olmasına rağmen bu konutların yapımının 15 sene kadar geciktiğini, bunun üzerine davacının ve bazı üyelerin yargıya baş vurarak kendi konutunu yapma iznini aldığını ve yargılama sonunda konutları yapma hakkı kooperatiften alınıp davacıya ve diğer üyelere verildiğini, davacının Davalı koperatifin Sarıyer arsasını tercih eden ortaklarından iken parasal yükümlülüklerini yerine getirmediğinden bahisle yasa ve anasözleşmeye aykırı bir şekilde ihraç edildiğini ileri sürerek, ihraç kararının İptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davacıya hitaben keşide edilen ihtarname ile 2005 yılı Temmuz ve 2006 yılı Ocak ayı ara ödeme tutarlarının genel kurul kararı ile kararlaştırılandan daha yüksek olduğu, bu durumda yüksek tutulan bu miktarların gecikme faizlerinin de davacıya fazladan yük getirdiği, alacağa 04.06.1994 tarihli genel kurul kararına dayanılarak aylık % 10 gecikme faizi uygulandığı, bu oranın fahiş olduğu, Sarıyer"deki konutları tercih eden ortaklara iki konut birden yapılmasının aidatlar yönüyle ortaklar üzerinde ekonomik baskı oluşturduğu, oysa ki Sarıyer"de konut tercih eden ortaklara tıpkı Cevizli"deki ortaklar gibi öncelikle birer konut yapılması daha sonra kalan arsanın değerlendirilmesinin kooperatifçilik hukukunun temel prensibi olduğu gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davacı ve davalı vekili temyiz etmiştir.
1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacının tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davalı vekilinin temyiz istemine gelince; Dava, kooperatif ortaklığından ihraç kararın iptali istemine ilişkindir.
Dosya kapsamından, aidat ve ara ödemeleri de içeren 28.05.2005 tarihli genel kurul kararlarının iptalinin istendiği, bu genel kurul kararının iptali halinde davacının parasal yükümlülük miktarının değişebileceği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, mahkemece, anılan genel kurul kararının iptaline ilişkin davada verilecek karar beklenerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
3)Bozma neden ve şekline göre, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacının tüm temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, (3)numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz edenlerden davalıya iadesine, aşağıda yazılı onama harcının davacıdan alınmasına, 825,00 TL. duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, 24.10.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.