Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/8155 Esas 2022/9449 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/8155
Karar No: 2022/9449
Karar Tarihi: 27.06.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/8155 Esas 2022/9449 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, sigortalı olan binanın terasındaki ahşap çatının yağmur ve kar nedeniyle hasar gördüğünü belirterek hasar bedelinin tahsilini talep etmiştir. Ancak ticari uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin Sigortacılık Kanunu'na göre sadece İtiraz Hakem Heyeti kararlarına karşı temyiz yolu açıktır ve dosyada böyle bir karar bulunmamaktadır. Bu nedenle dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmektedir.
Sigortacılık Kanunu'nun 30. maddesinin (12) numaralı fıkrası şöyledir: Tahkim sistemine üye olmak isteyenlerden katılma payı, uyuşmazlık çözümü için Komisyona başvuranlardan ise başvuru ücreti alınır. Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebilir. İtiraz talebinde bulunmak için bu madde uyarınca belirlenen başvuru ücretinin Komisyona yatırılması şarttır. İtiraz üzerine hakem kararının icrası durur. İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir. İtiraz talebi hakkında işin heyete intikalinden itibaren iki ay içinde karar verilir. Beşbin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir. Bu uyuşmazlıklar hakkında bu madde uyarınca yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir. Ancak, tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiş olması, talep edilmemiş bir şey hakkında karar verilmiş olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her hâlükarda temyiz yolu açıktır. Temyize ilişkin usûl ve esaslar hakkında Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu uygulanır.
4. Hukuk Dairesi         2022/8155 E.  ,  2022/9449 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    K A R A R
    Davacı vekili, davalı nezdinde sigortalı olan binanın sonradan yaptırılan terası üzerindeki çatı kaplamasına 20-27/02/2021 tarihleri arasında yağan yağmur ve kar sonucunda oluşan don nedeniyle 10/07/2021 tarihinde hasarlandığını belirterek ahşap çatının hasar bedelinin tahsilini talep etmiştir.
    Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinin (12) numaralı fıkrası “Tahkim sistemine üye olmak isteyenlerden katılma payı, uyuşmazlık çözümü için Komisyona başvuranlardan ise başvuru ücreti alınır. (Değişik ikinci ve üçüncü cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebilir. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) İtiraz talebinde bulunmak için bu madde uyarınca belirlenen başvuru ücretinin Komisyona yatırılması şarttır. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) İtiraz üzerine hakem kararının icrası durur. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) İtiraz talebi hakkında işin heyete intikalinden itibaren iki ay içinde karar verilir. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) Beşbin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir. (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.) Bu uyuşmazlıklar hakkında bu madde uyarınca yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir. (Ek cümle: 3/4/2013- 6456/45 md.) Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir. (Değişik cümle: 13/6/2012-6327/58 md.) Ancak, tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiş olması, talep edilmemiş bir şey hakkında karar verilmiş olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her hâlükarda temyiz yolu açıktır. Temyize ilişkin usûl ve esaslar hakkında Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu uygulanır.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
    Anılan maddenin onuncu cümlesi gereğince 40.000,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir. Dosya kapsamında davacının itirazı üzerine İtiraz Hakem Heyetince verilmiş bir karar bulunmamaktadır.
    Şu durumda; Sigortacılık Kanunu gereğince yalnızca İtiraz Hakem Heyeti kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabileceğinden Uyuşmazlık Hakem Heyeti kararına karşı itiraz başvurusu olduğu takdirde İtiraz Hakem Heyetince bir karar verilmesi ve İtiraz Hakem Heyetince verilen kararın temyiz edilmesi halinde temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya yeniden gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda belirtilen şekilde işlem yapılıp eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya yeniden gönderilmesi için dosyanın mahkemesine (Uyuşmazlık Hakem Heyetine iletilmek üzere Uyuşmazlık Hakem Heyeti kararının saklanması kararını veren İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesine) GERİ ÇEVRİLMESİNE 27/06/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    ..

    Hemen Ara