Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/3617 Esas 2011/8092 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/3617
Karar No: 2011/8092
Karar Tarihi: 11.07.2011

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/3617 Esas 2011/8092 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, miras bırakanının malik olduğu taşınmazdaki bağımsız bölümünü davalı eşine muvazaalı şekilde sattığını ileri sürerek tapu iptali ve tescil isteğinde bulunmuştur. Davalı ise, taşınmazın alımında yaptığı katkılar nedeniyle temliki işleminin yapıldığını savunmuştur. Mahkeme davayı kabul ederek, tapu iptaline karar vermiştir. Temyiz sürecinde ise, mahkeme kararının gerekçeli olmadığı ve delillerin yeterince tartışılmadığı savunulmuştur. Bu nedenlerle, mahkeme kararı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi uyarınca bozulmuştur. Kararda belirtilen kanun maddesi, mahkeme kararlarının gerekçeli olması gerektiğini ve yargılama sürecinde re'sen gözetilmesi gereken bir usul kuralı olduğunu vurgulamaktadır.
1. Hukuk Dairesi         2011/3617 E.  ,  2011/8092 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : GAZİOSMANPAŞA 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 30/04/2010
    NUMARASI : 2008/25-2010/213

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, miras bırakanı H.Ö."ın maliki olduğu 1 parsel sayılı taşınmazdaki 7 nolu bağımsız bölümü kendisinden mal kaçırmak amacıyla davalı eşine satış suretiyle muvazaalı temlik ettiğini ileri sürerek tapu iptali ve tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, iddiaların yersiz olduğunu, taşınmazın arsasının alımında yaptığı katkılar ve minnet duygusu nedeniyle temliki işlemin yapıldığını bildirip davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 11.07.2011 Pazarrtesi günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden vekili Avukat M. Ç. ile temyiz edilen vekili Avukat R. K.H. geldiler duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Bilindiği üzere, mahkeme kararlarında nelerin yazılacağı 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 388. maddesinde belirtilmiştir. HUMK 388/3 maddesinde, iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, ihtilaflı konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışması ret ve üstün tutma sebepleri, sabit görülen vakıalarda bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin gerekçeli kararda yazılması gerektiği belirtilmiştir.
    Bunun yanında, yasanın aradığı anlamda oluşturulacak gerekçeli kararın hüküm fıkralarının açık, anlaşılır, çelişkisiz, uygulanabilir olmasının gerekliliği kadar; kararın gerekçesinin de, sonucu ile tam bir uyum içinde, o davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi nedenlerle ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak; kısaca, maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantıyı gösterecek nitelikte olması gerekir. Zira tarafların o dava yönünden, hukuk düzenince hangi nedenle haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri ve Yargıtay"ın hukuka uygunluk denetiminin yapabilmesi için, ortada, usulüne uygun şekilde oluşturulmuş; hükmün hangi nedenle o içerik ve kapsamda verildiğini ayrıntılarıyla gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıktaki bir gerekçe bölümünün ve buna uyumlu hüküm fıkralarının bulunması, zorunludur.
    Ayrıca, bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiğini öngören Anayasa"nın 141/3. maddesi ve ona koşut bir düzenleme içeren Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 388. maddesi, işte bu amacı gerçekleştirmeye yöneliktir.
    Öte yandan, mahkeme kararlarının taraflar, bazen de ilgili olabilecekleri başka hukuki ihtilaflar yönünden etkili ve bağlayıcı kabul edilebilmeleri, bu kararların yukarıda açıklanan nitelikte bir gerekçeyi içermesiyle mümkündür.
    HUMK.nun 388. maddesi kamu düzeni amacıyla konulmuş, emredici hükümlerden olup yargılamanın her safhasında re’sen gözetilmesi gereken bir usul kuralıdır.Oysa eldeki davada mahkemece yalnızca delillerle belgeler sayılmakla yetinilmiş; irdeleme yapılmamıştır.
    Hal böyle olunca, mahkemece yukarıda değinilen ilkeler çerçevesinde gerekçe yazılması gerekirken, soyut ifadelerle gerekçe gösterilmeden davanın kabulü yönünde hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Davalının bu yönlere değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK. nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazların incelenmesine yer olmadığına, 03.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz eden vekili için 825.00.-TL. duruşma avukatlık parasının temyiz edilenden alınmasına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 11.07.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara