Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olan taşlık araziden ihdasen Seyhan Belediyesi adına kaydedilen 991 (19) parsel sayılı taşınmazın davalı Seyhan Belediyesinin 08.06.1998, 22.06.1998 ve 26.11.1998 tarihli, 3014, 3379 ve 5941 sayılı Encümen kararları uyarınca 37 nolu I. Etap düzenleme bölgesinde yaptığı imar uygulaması sonucu imarın 5476 ada, 1 parseline dönüştüğünü, anılan imar uygulamasının idari yargıda açılan dava ile iptal edildiğini, Belediyece kadastral parsele dönülmesi gerekirken imar uygulaması ile oluşan 5476 ada 1 parseli de kapsayan 37 nolu, 2. etap imar bölgesinde bu kez Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 28.02.2007 tarih, 421 sayılı Encümen Kararı uyarınca yapılan imar uygulaması yapıldığını ve bu imar uygulamasının da idari yargı yerinde iptal edildiğini ileri sürerek tapu kaydının iptali ile kök parsele dönülmesi olmadığı takdirde zararın tazminine karar verilmesini istemişlerdir.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece; Seyhan Belediyesi hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Belediyesi aleyhine açılan davanın ise husumet yokluğu nedeniyle reddine çekişmeli taşınmazların imar şuyuulandırma işlemlerinin idari yargı yerinde iptal edildiği, oluşan imar parsellerinin hukuki dayanaktan yoksun hale geldikleri, kadastral mülkiyet durumunun ihyasını gerektirdiği gerekçesiyle 991 parselin hazine adına ihyasına, karar verilmiştir.
Karar, davacı Hazine tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hâkimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, imar parsellerin iptaliyle eski parselin geometrik ve mülkiyet durumuna ihyası olmadığı takdirde tazminat isteğine ilişkindir.
Mahkemece, sicil kayıtlarının illetini teşkil eden idari işlemin idari yargı yerinde iptal edilerek kayıtların dayanaksız hale geldiği ve sicil kaydının yolsuz tescil durumuna düştüğü belirlenmek ve benimsenmek suretiyle kadastral mülkiyet durumuna ihyasına, davalı Seyhan belediyesi yönünden hüküm kurulmasına yer olmadığına, diğer davalılar Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Belediyesi aleyhine açılan davanın ise husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 991 (19) parselin ihdas suretiyle 13.01.1999 tarihinde Seyhan belediyesi adına tescil edildiği, anılan taşınmazın Seyhan Belediyesince birçok parselle birlikte 37-I etap imar düzenlemesine tabi tutulduğu, bu imar uygulamasının idari yargı yerinde iptal edilmesi üzerine bilahare davalı Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 37-ll etap imar düzenlemesinin de idari yargı yerinde iptal edildiği, parsellerden bazılarının yargılama sırasında yeni kurulan Çukurova Belediyesi sınırları içinde kalması üzerine anılan Belediyenin de davaya dâhil edildiği görülmektedir.
Davacı Hazine, 991 (19) nolu ihdasen oluşan parselde yapılan imar uygulamalarının idari yargı yerinde iptal edildiğini ve sicil kaydının dayanaksız hale geldiğini belirterek imar öncesi duruma dönülmesini ve ihdasen oluşan parselin yeniden adına tescilini olmadığı takdirde zararının tazmini istemi ile eldeki davayı açmıştır.
Ne varki; çekişme konusu 991 (19) parselin ihdas suretiyle Seyhan Belediyesi adına tescil edildiği ve Hazine adına sicil kaydının bulunmadığı gözetilerek davanın aktif husumet yokluğundan reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
Davacı Hazine vekilinin, bu yönlerine ilişkin temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün 6100 sayılı yasanın geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 sayılı Yasanın HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 16.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.