Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/7233 Esas 2015/9414 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/7233
Karar No: 2015/9414
Karar Tarihi: 27.10.2015

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/7233 Esas 2015/9414 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Karabük (Kapatılan) 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen bir hakaret davasında sanık E.M., müşteki S.E. ve A.K.'yı küçük düşürecek şekilde konuşmalar yapmakla suçlanmıştır. Ancak, Yargıtay 18. Ceza Dairesi tarafından yapılan incelemede, sanığın sözleri ağır eleştiri ve nezaket dışı davranış olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, sanık hakkında tek mahkumiyet hükmü kurulmaması ve sanığın sözlerinin aleniyet öğesini oluşturmadığı gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararı da bozulmuştur. Kanun maddeleri ise şöyledir: Hakaret suçunun unsurları TCK'nın 125/1. maddesi tarafından belirtilmiştir. TCK'nın 43/2. maddesi ise aynı suçun farklı kişilere karşı işlenmesi durumunda cezanın artırılması gerektiğini düzenlemektedir.
18. Ceza Dairesi         2015/7233 E.  ,  2015/9414 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 4 - 2013/344103
    MAHKEMESİ : Karabük(Kapatılan) 1. Sulh Ceza Mahkemesi
    TARİHİ : 24/09/2013
    NUMARASI : 2013/168 (E) ve 2013/479 (K)
    SUÇ : Hakaret

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1- Hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
    Somut olayda sanığın katılan S.. E.."a söylediği ""Şu tipe bak, bu nasıl memur, şu duruşa bak"" şeklindeki ve müşteki A.. K.."e yönelik, müştekinin gıyabında söylediği ""Burası nasıl bir yer, müdürünüze söyleyin dağda sığır gütsün"" biçimindeki sözlerinin katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri, kaba ve nezaket dışı davranış niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi,
    2- Kabule göre de;
    Sanığın, hakaret eylemlerini, aynı olay ve zaman dilimi içerisinde ve aynı suç işleme kararı kapsamında gerçekleştirmesi karşısında, sanık hakkında tek mahkumiyet hükmü kurulup, TCK"nın 43/2. maddesi uyarınca cezasının artırılması gerektiği gözetilmeden, gıyapta hakaret suçundan ayrıca hüküm kurulması,

    3- Sanığın, hakaret eylemini koğuştan alınarak, cezaevi müdürü ile görüşmeye götürüldüğü sırada gerçekleştirmiş olmasına karşın, aleniyet öğesinin oluşmadığı gözetilmeden, TCK"nın 125/4. maddesinin uygulanması,
    Kanuna aykırı ve sanık E.. M.."in temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki isteme uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/10/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara