Hırsızlık - resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/350 Esas 2015/950 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/350
Karar No: 2015/950
Karar Tarihi: 07.05.2015

Hırsızlık - resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/350 Esas 2015/950 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık hakkında hırsızlık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından ceza verilmiştir. Hırsızlık suçunun kilitli araca karşı işlendiği anlaşıldığından, tekerrüre esas sabıkası bulunan sanık hakkında her iki suçta da TCK'nun 58. maddesinin uygulanmaması isabetsizliği olmuştur. Ancak resmi belgede sahtecilik suçu için zincirleme suç hükümlerinin uygulanması sonucu fazla ceza verilmiştir. Ayrıca, TCK'nun 53. maddesinin 3. fıkrasına uygun şekilde koşullu salıverme ve yoksun bırakılma kararları verilirken altsoyu haricindekiler için infaz tarihi belirtilmemiştir. Bu hatalar, yeniden duruşma yapılmasını gerektirmemektedir. Bu nedenle resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hüküm fıkrasındaki zincirleme suç hükümlerinin çıkarılması sonucu ceza, \"2 yıl\" olarak düzenlenecektir. Ayrıca, TCK'nun 53. maddesinin 3. fıkrası uyarınca kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerine ilişkin haklardan koşullu salıverilme tarihine, diğer haklardan ise cezanın infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılma kararları verilecektir. Kanun maddeleri ise şöyledir: TCK'nun 142. maddesi, 58. maddesi, 43. maddesi ve 53. maddesi.
21. Ceza Dairesi         2015/350 E.  ,  2015/950 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, resmi belgede sahtecilik
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Sanık hakkında hırsızlık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından kurulan mahkumiyet hükümlerine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde:
    Hırsızlık eyleminin kilit altına alınan araca karşı işlendiğinin anlaşılması karşısında, sanık hakkında 5237 sayılı TCK.’nun 142. maddesinin 1. fıkrası ""b"" bendi yerine ""e"" bendi ile uygulama yapılması sonuca etkili olmadığından, tekerrüre esas sabıkası bulunan sanık hakkında, her iki hükümde de TCK"nun 58. maddesinin uygulanmaması isabetsizliği ise aleyhe temyiz bulunmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma neticelerine uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre sanık müdafiinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak:
    1-) Sanıktan suça konu belgelerin aynı anda ele geçirilmesi ve farklı tarihlerde düzenlendiklerine dair kesin delil bulunmaması karşısında resmi belgede sahtecilik suçu yönünden zincirleme suç hükümlerinin (TCK"nun 43. maddesi) uygulanması suretiyle fazla ceza tayin edilmesi,
    2) Her iki suç yönünden TCK"nun 53. maddesinin 3. fıkrası uyarınca 53/1-c bendindeki "velayet hakkından, vesayet ve kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan yoksunluğun" sanığın sadece kendi altsoyu yönünden koşullu salıverme tarihine kadar süreceği, altsoyu haricindekiler yönünden ise yoksunluğun hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar devam edeceği gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi,
    Yasaya aykırı ise de; yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususların CMUK"nun 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hüküm fıkrasından TCK"nun 43. maddesinin uygulanmasına ilişkin kısımlar çıkartılarak hükmolunan sonuç hapis cezasının “2 yıl” olarak belirlenmesi, ayrıca her iki suça ilişkin hüküm fıkralarındaki 5237 sayılı TCK"nun 53. maddesinin uygulamasına ilişkin kısımların çıkartılarak yerine “5237 sayılı TCK" nun 53. maddenin 3. fıkrası uyarınca 1. fıkranın (c) bendinde yer alan kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerine ilişkin haklardan koşullu salıverilme tarihine, 1. fıkrada yazılı diğer haklardan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına“ ibaresinin eklenmesi suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 07.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara