Esas No: 2021/4156
Karar No: 2022/8538
Karar Tarihi: 27.10.2022
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2021/4156 Esas 2022/8538 Karar Sayılı İlamı
8. Hukuk Dairesi 2021/4156 E. , 2022/8538 K.Özet:
Serik Kadastro Mahkemesi'nde görülen uygulama kadastrosu davasında, önceki kararın bozulmasının ardından yapılan yargılama sonucunda dava reddedildi. Ancak, Hazine lehine vekalet ücretine hükmedilmediği ve bu nedenle kararın düzeltilerek onanması gerektiği belirtildi. Buna göre, Hazine lehine 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 31/son maddesi uyarınca 1000 TL vekâlet ücretinin davacılardan alınarak Hazine'ye verilmesine hükmedildi. Karar düzeltilmiş şekilde onandı ve taraflara, HUMK'un 440/I maddesi gereğince Yargıtay ilamının tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunabilecekleri belirtildi.
Kanun Maddeleri:
- 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 31/son maddesi: \"Anlaşmazlık ve uyuşmazlıklarda, Hazine vekillerinin işlemleri ve giderleri, vekalet ücreti, masraf ve harçları ilgililerce karşılanır.\"
- HMK'nin 370/2. maddesi: \"Bozmaya konu olan yerlerde yapılacak işlemler sonucu hüküm veren mahkemece dosyanın yeniden incelenmesi suretiyle bir karar verilmezse, bozma ilamındaki düzeltmenin yapılmasına karar verilebilir.\"
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Uygulama Kadastrosu
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup, hükmün davacılar vekili ve davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Mahkemenin verdiği önceki karar Yargıtay tarafından bozulmuş olup, bozma ilamında özetle "taşınmaz başında yapılan keşif sonucunda yerel bilirkişinin taksim sonucunda davacı tarafa düştüğünü söylediği taşınmazların fen bilirkişisi tarafından ada parsel numaraları tespit edilerek düzenlenen rapor ile mahkemeye bildirildiği ve mahkemece bu taşınmazlara ait tapu kayıtlarının dosyaya getirtildiği, ancak ayrıca taraflar adına kayıtlı taşınmaz olup olmadığının sorulmadığı, gelen tapu kayıtlarına göre bu taşınmazların muristen kalmadığı anlaşılmakta ise de son duruşma zaptında yalnızca tapu kayıtların geldiği zapta geçirilmekle yetinildiği ve hazır bulunan taraflara gelen bu kayıtlar okunup diyeceklerinin sorulmadığı ve duruşmanın bittiği bildirilerek hüküm kurulduğu; davalılarca temyiz dilekçesi ekinde sunulan çok sayıda taşınmaza ait tapu kayıtlarının incelenmesinde muris ... adına kayıtlı iken paylı ya da tam paylı olarak tüm mirasçıları adına satış yoluyla devrettiği, bir kısmının bilahare imar görmek suretiyle kat mülkiyetinin oluştuğu ve davacılar adına da bu şekilde kayıtlı taşınmazların bulunduğu belirtilerek; Mahkemece temyiz dilekçesi ekinde sunulan tapu kayıtlarının içeriği de davacı tarafa sorulmak suretiyle ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek bir hüküm kurulması" gereğine değinilmiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda; davanın reddine, çekişmeli 1983 ada 5 nolu parsel sayılı taşınmazın tespit gibi tesciline karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili tarafından esasa, davalı Hazine vekili tarafından ise vekalet ücretine yönelik olarak temyiz edilmiştir.
1. Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına ve uyulan bozma ilâmında açıklandığı üzere işlem yapılıp sonucu dairesinde hüküm tesis edildiğine göre davacılar vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2. Davalı Hazine vekilinin temyiz itirazlarının incelemesine gelince; davacılar tarafından davanın 2/B şerhi ile orman sınırları dışına çıkarılarak Hazine adına tapuya kaydedilen taşınmaz üzerinde miras payları oranında kullanım haklarının bulunduğu öne sürülerek beyanlar hanesine yönelik açıldığı ve mahkemece de bu kapsamda yargılama yapılıp karar verildiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, dava reddedildiğine göre davalı Hazine lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken hükmedilmemiş olması isabetsiz olup, bozma nedeni ise de; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hüküm fıkrasının HMK’nin 370/2. maddesi gereğince aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: 1- Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz itirazlarının REDDİNE; (2) nolu bentte yazılı nedenlerle davalı Hazine vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Serik Kadastro Mahkemesinin 09.10.2019 tarihli ve 2019/1 Esas, 2019/45 Karar sayılı kararının hüküm fıkrasının (7) nolu bendinin hüküm yerinden çıkarılarak yerine "Kendisini vekil ile temsil ettiren Hazine lehine 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 31/son maddesi uyarınca 1000 TL vekâlet ücretinin davacılardan alınarak Hazineye verilmesine" cümlesinin yazılmasına, hükmün DÜZELTİLMİŞ BU ŞEKLİ İLE ONANMASINA, taraflarca HUMK'un 440/I maddesi gereğince Yargıtay ilamının tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacılara iadesine 27.10.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.