Esas No: 2020/4905
Karar No: 2022/9007
Karar Tarihi: 10.11.2022
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2020/4905 Esas 2022/9007 Karar Sayılı İlamı
8. Hukuk Dairesi 2020/4905 E. , 2022/9007 K.Özet:
Diyarbakır'da görülen bir dava sonucunda, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun \"c\" ve \"d\" maddelerine aykırı davranarak vakfı zarara uğrattığı ileri sürülen yönetici Mehmet ...'nin vakıf yöneticiliği görevinden alınması ve 5 yıl süreyle aynı ve başka bir vakfın yönetim ve denetim organında görev alamama cezası verilmiştir. Davalı tarafından istinaf istemi reddedilince eski hale getirme talebiyle yeniden istinaf başvurusunda bulunulmuş, ancak Bölge Adliye Mahkemesi eski hale getirme talebini reddetmiştir. Temyiz edilen karar ise uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kurallarına uygun bulunarak onanmıştır. Kanun maddeleri ise 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun \"c\" ve \"d\" maddeleridir. \"d\" bendi, Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam eden vakıf yöneticisinin görevden alınmasını öngörürken, \"c\" bendi ise vakfı zarara uğratmak da dahil olmak üzere görevinin gerektirdiği iş ve işlemleri yerine getirmeyen yöneticilerin görevden alınabileceğini belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi
İLK DERECEMAHKEMESİ : Diyarbakır 7. Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasında Diyarbakır 7. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen dava sonucunda verilen hükme karşı davalı tarafından istinaf yoluna başvurulmuş; Mahkemece, ek karar ile istinaf isteminin süresinden sonra olduğu gerekçesi ile reddine karar verilmiş olup, ek kararın eski hale getirme istemi ile istinaf edilmesi üzerine Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesince eski hale getirme istemi ile ek karara yönelik istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş olup, bu kez davalı tarafından Bölge Adliye Mahkemesi kararı temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava dilekçesinde davalı yönetici Mehmet ...'nin 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 10. maddesinin "c" ve "d" bentlerine aykırı davranarak teftiş raporlarının gereğini yapmayarak vakfı zarara uğrattığı ileri sürülerek görevden alınması istenmiştir.
Davalı, davaya cevap vermediği gibi duruşmalara da katılmamıştır.
Mahkemece; davalının mevzuata aykırı davranarak vakfı zarara uğrattığı gerekçesi ile davanın kabulü ile davalının vakıf yöneticiliği görevinden alınmasına ve davalının 5 yıl süre ile aynı ve başka bir vakfın yönetim ve denetim organında görev alamayacağına karar verilmiş, hükme karşı davalı tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine Mahkemece, istinaf isteminin süresinden sonra olduğu gerekçesiyle ek kararla istinaf istemi reddedilmiştir. Davalı istinaf isteminin süreden reddine dair ek karara karşı eski hale getirme istemiyle istinaf isteminde bulunmuş, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesince eski hale getirme talebi ve ek karara yönelik istinaf isteminin reddine karar verilmiş, bu kez davalı tarafından Bölge Adliye Mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.
Dava, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 10.maddesinin "d" bendi gereği Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam eden ve "c" bendi gereği vakfı zarara uğratan vakıf yöneticisinin görevden alınması istemine ilişkindir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları ile temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere, hukuki ilişkinin nitelendirmesine göre temyiz itirazları yerinde görülmediğinden, temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı HMK'nin 370. maddesi uyarınca ONANMASINA, 54,40 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 26,30 TL'nin temyiz eden davalıdan alınmasına 10.11.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.