Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/5288 Esas 2012/13029 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/5288
Karar No: 2012/13029

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/5288 Esas 2012/13029 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı Orman Yönetimi ile davalı arasındaki dava sonucunda verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. Ancak yapılan incelemede, tebligatın usulüne uygun olarak yapılmadığı görülmüştür. Tebligatta usulün yerine getirilmemesi sebebiyle, hüküm davalıya doğru şekilde tebliğ edilmediği için temyiz için gerekli sürenin beklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 7201 Sayılı Tebligat Yasası'nın 15. maddesinde ve Tebligat Tüzüğü'nün 22. maddesinde belirtilen hükümler göre tebligatın doğru şekilde yapılmadığı saptanmıştır.

Kanun maddelerine göre, kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılabilecektir. Ancak, muhatap namına kendisine tebliğat yapılacak olan aile ferdi veya müstahdemin, muhatapla birlikte oturması şarttır. Karı, koca, hısım ve evlatlık gibi birlikte oturan kimseler, aynı aile efradından sayılır.
(Kapatılan)20. Hukuk Dairesi         2012/5288 E.  ,  2012/13029 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Hükmün davalı ..."e tebliğine dair belge üzerinde yapılan incelemede; tebligatın usulüne uygun olarak yapılmadığı görülmüştür.
    7201 Sayılı Tebligat Yasasının 15. maddesinde; aynen, “Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.” denilmiştir. Tebligat tüzüğünün 22. maddesinde; " Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ, ailesi efradından veya hizmetçi ve uşak gibi müstahdemlerinden birine yapılır. Ancak muhatap namına kendisine tebligat yapılacak olan aile ferdi veya müstahdemin, muhatapla birlikte oturması şarttır. Karı, koca, hısım ve evlatlık gibi birlikte oturan kimseler aynı aile efradından sayılır. " denilmiştir.
    Bu nedenle; hüküm davalı ..."e yukarıda değinilen yönteme uygun şekilde tebliğ edilip, temyiz için gerekli sürenin beklenmesi,
    Ayrıca, dava dosyasının 6100 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi göndermesiyle H.Y.U.Y.’nın 433/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi pusulasına bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
    SONUÇ: Değinilen eksiklikler giderilmek üzere, dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine 20/11/2012 günü oybirliği ile karar verildi.





    Hemen Ara