Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/9925 Esas 2012/11804 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9925
Karar No: 2012/11804

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/9925 Esas 2012/11804 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiası ile açılan kadastro tesbitine itiraz davasında, mahkemece yapılan araştırma ve inceleme yeterli değildir. Çekişmeli taşınmazların farklı yerlerde gösterildiği, bilirkişi raporlarına dayanılarak hüküm kurulamayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle, öncelikle itirazlı taşınmazlar dışındaki diğer parsellerin de tespit edilerek, pilot bir dosya seçilerek yeni bir keşif yapılması ve farklı belgelerin de incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, 3116, 4785 ve 5658 sayılı yasa hükümleri de açıklanarak, orman sınırlandırılması yapılmayan ya da ilk olarak yapıldığı yerlerde bir yerin orman niteliğinin ve hukuki durumunun nasıl çözümleneceği belirtilmiştir. Kanun maddelerinin detaylı açıklaması yapılmamıştır.
(Kapatılan)20. Hukuk Dairesi         2012/9925 E.  ,  2012/11804 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kadastro tesbitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı ... Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Kadastro sırasında ... köyü, 219 ada 13 parsel sayılı 1142,16 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, belgesizden kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanılarak davalı adına tespit edilmiştir. Davacı ... Yönetimi, taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiası ile dava açmıştır. Mahkemece davanın kısmen kabulüyle 512,309 m2 kısmın orman vasfıyla Hazine adına, 628,069 m2 kısmın tespit gibi davalı adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm davacı ... Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu, 5304 sayılı Yasa ile değişik 3402 sayılı Yasanın 4. maddesi hükmüne göre yapılmıştır.
    Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hüküm kurmaya yeterli değildir. Şöyle ki; dairece ayni gün temyiz incelemesi yapılan mahkemenin 2009/215, 2009/216, 2009/218, 2009/184 ve temyize konu 2009/200 esas sayılı dava dosyalarında mahallinde yapılan keşif sonucunda orman bilirkişi Salih Tatar tarafından düzenlenen bilirkişi raporlarına ekli hava fotoğraflarıyla kadastro paftasının çakıştırılması sonucu çekişmeli taşınmazların farklı farklı yerlerde gösterildiği; çekişmeli taşınmazlar aynı adada birbirine komşu veya yakın komşu oldukları halde, bu 5 dava dosyasında yapılan hava fotoğraflarıyla kadastro paftasının çakıştırılması sonucu çekişmeli taşınmazların yerlerinin tüm çakıştırmalarda aynı yerde gösterilmesi gerekirken, bir kısım raporlarda çekişmeli taşınmazların yerlerinin kaydırıldığı anlaşılmakta olduğundan, bu bilirkişi raporlarına dayanılarak hüküm kurulamaz.
    Orman sınırlandırılması yapılmayan veya sınırlandırılmanın ilk olarak yapıldığı yerlerde, bir yerin orman niteliğinin ve hukukî durumunun 3116, 4785 ve 5658 sayılı yasa hükümlerine göre çözümlenmesi gerekir. 3116 sayılı Yasa ile sadece devlet ormanları belirlenmiştir. 13.07.1945 tarihinde yürürlüğe giren 4785 sayılı Yasanın 1. maddesi gereğince 2. maddesinde sayılan istisnalar dışında bütün ormanlar devletleştirilmiş, devletleştirilen ormanlardan bazıları sonradan yürürlüğe giren 5658 sayılı Yasa ile iadeye tabi tutulmuştur. İadenin koşulları yasada gösterilmiştir.
    O halde, mahkemece öncelikle itirazlı olduğu tespit edilen 219 ada 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15 parsel sayılı taşınmazlar dışında aynı ada da bulunan ve Orman Yönetimi tarafından aynî nedenle dava konusu yapılan başka parsel bulunup bulunmadığı tespit edilerek varsa bu parsel vaya parsellere ilişkin dava dosyaları da belirlendikten sonra itirazlı olan bu parsellere ilişkin dava dosyalarından biri pilot dosya seçilerek bu dosyaların keşiflerinin birlikte yapılması
    ve önceki bilirkişiler dışında serbest orman mühendisleri arasından seçilecek bir uzman orman mühendisi, bir harita mühendisi veya bir fen elemanı bilirkişi aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte, en eski tarihli memleket haritası, amenajman planı ve hava fotoğrafları, çekişmeli taşınmaz ile birlikte çevre araziye de uygulanmak suretiyle, taşınmazın öncesinin bu belgelerde ne şekilde nitelendirildiği belirlenmeli; 3116, 4785 ve 5658 sayılı yasalar karşısındaki durumu saptanmalı; tapu ve zilyetlikle ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan 3402 sayılı Yasanın 45. maddesinin ilgili fıkraları, Anayasa Mahkemesinin 01.06.1988 gün ve 31/13 E.K.; l4.03.l989 gün ve 35/13 E.K. ve 13.06.1989 gün ve 7/25 E.K. sayılı kararları ile iptal edilmiş olduğundan, bu yollarla ormandan yer kazanılamayacağı, öncesi orman olan bir yerin üzerindeki orman bitki örtüsü yok edilmiş olsa dahi, salt orman toprağının orman sayılan yer olduğu düşünülmeli; toprak yapısı, çevresi, eğimi, taşınmaz üzerindeki bitki örtüsü, ağaç cinsi ve sayısı, kapalılık oranı, hakim bitki örtüsü detaylı şekilde incelenmeli;, yukarıda değinilen diğer belgeler fen ve uzman orman bilirkişiler eliyle yerine uygulattırılıp; kesinleşmiş tahdit söz konusu olmadığından, orijinal-renkli (renkli fotokopi) memleket haritasının ölçeği kadastro paftası ölçeğine, yine kadastro paftası ölçeği de memleket haritası ölçeğine çevrildikten sonra, her iki harita komşu ve yakın komşu parselleri de içine alacak şekilde birbiri üzerine aplike edilmek suretiyle, çekişmeli taşınmazın konumunu çevre parsellerle birlikte haritalar üzerinde gösterecekleri ve hava fotoğrafları ile kadastro paftası ölçekleri birbirine eşitlendikten sonra çekişmeli taşınmazların hava fotoğrafları üzerinde yerini gösterir şekilde yalnız büro incelemesine değil, uygulamaya ve araştırmaya dayalı, bilirkişilerin onayını taşıyan krokili bilimsel verileri bulunan yeterli rapor alınmalı, çekişmeli taşınmazın orman sayılan yerlerden olup olmadığı tereddütte yer vermeyecek biçimde saptanmalı, fenni bilirkişi tarafından çekişmeli taşınmazların durumunu gösterir memleket koordinat noktalarını içeren infaza elverişli kroki düzenlettirilmeli ve oluşacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmelidir. Açıklanan hususlar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    Kabule göre ise: çekişmeli taşınmazın 512,309 m2 kısmının orman vasfıyla Hazine adına, 628,069 m2 kısmının tespit gibi davalı adına tapuya kayıt ve tesciline karar verildiği halde, keşif sırasında dinlenen fenni bilirkişi tarafından infaza elverişli kroki düzenlenmediği anlaşılmakta olup, infaza elverişli kroki çizdirilmeden infazda problem yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davacı ... Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA peşin alınan temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine 18/10/2012 günü oybirliği ile karar verildi.






    Hemen Ara