21. Hukuk Dairesi 2010/3748 E. , 2011/4734 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 19.06.1978-04.11.1981 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Dava, davacının 19.06.1978-04.11.1981 tarihleri arasında davalı işverene ait işyerinde hizmet akdine dayalı olarak sürekli çalıştığının tesbiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
506 sayılı Yasa"nın 79. maddesi uyarınca açılan işverence Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin tesbitine ilişkin davalarda, davalı Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte sigortalıyı çalıştırdığı ileri sürülen işverene husumetin yöneltilmesi yasal zorunluluktur.
Davacının çalıştığını iddia ettiği işyerinin ünvanı “... Eşya Sanayii ... ” iken (19.06.1978 tarihli işe giriş bildirgesinde de aynı ünvan bulunmaktadır), Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi"nde 16.04.1981 tarihinde yayımlanan ilan ile “... Dekoratif Eşya Sanayi Kollektif Şirketi ... Halefleri ... ve Evlatları” olarak değiştirilmiştir. 02.07.1990 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi"nde yayımlanan ilan ile de anılan şirketin iflasının kapatılmasına karar verilmiş olup, İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu 18.12.2007 tarihli yazısında, şirketin memurluklarındaki kaydının silindiğini bildirmiştir.
Bir ticaret şirketinin ticaret sicilinden kaydı silinirse, şirketin tüzel kişiliği ve taraf ehliyeti de sona erer. Taraf ehliyeti sona eren şirket, kollektif şirket ise, şirketin tüm ortaklarına tebligat yapılmak suretiyle yargılamaya devam olunur (TTK."nun 179/1. md.).
Somut olayda, davalı şirketin dört ortağı olduğu (..., ... , ... ve ... ) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi"nden anlaşılmasına rağmen, mahkemece, sadece iki ortağa (... ve ...) duruşma günü tebliğ edilerek yargılama sürdürülmüş ve karar verilmiştir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın ticaret sicilinden kaydı silinen kollektif şirketin tüm ortaklarına davetiye tebliğ edilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı Kurumun diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 17.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.