Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/3716 Esas 2012/4769 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3716
Karar No: 2012/4769

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/3716 Esas 2012/4769 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Orman Yönetimi, Uluçam köyündeki orman kadastrosu sırasında (1) ve (2) numaralı taşınmazların orman sınırları dışında bırakıldığı iddiasıyla Hazineyi hasım göstererek tespitin iptali ve çekişmeli yerin orman niteliği ile Hazine adına tescilini istemiştir. Mahkeme çekişmeli taşınmazın 2097.62 m2 yüzölçümü ile davalı gerçek kişi adına tescil edilmesine karar vermiştir. Hazine ve Orman Yönetimi tarafından temyiz edilen hüküm Yargıtayca BOZULMUŞTUR. Çekişmeli taşınmaza ait tutanak aslının dosyada bulunmadığı, tapu sicil müdürlüğünce bu belgenin kadastro mahkemesinin 2007/402 esas sayılı dosyasında olduğu, çekişmeli yerle birlikte daha pek çok parselle ilgili davanın da halen derdest bulunduğu, çekişmeli parselle ilgili olarak bir ayırma kararının da verilmediği gözlenmiştir. Bu durumda aynı parselle ilgili olarak farklı dosyalarda birbiri ile çelişen hükümlerin verilme olasılığı söz konusu olabileceğinden temyize konu dava dosyası ile Kadastro Mahkemesine ait 2007/ 402 esas sayılı dava dosyasının birleştirilerek sonucuna göre bir hüküm kurulması gereklidir.
Kanun Maddeleri:
- 3402 sayılı Yasanın 4. maddesi
- 5304 sayılı Yasanın 3. maddesi (1 ve 2. fıkraları)
20. Hukuk Dairesi         2012/3716 E.  ,  2012/4769 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kadastro tespitne itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Hazine ve Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı ... Yönetimi, 3402 sayılı Yasanın 4. maddesini değiştiren 5304 sayılı Yasanın 3. maddesinde düzenlenen “Çalışma alanındaki ormanların 5304 sayılı Yasanın 3. maddesinin 1 ve 2. fıkralarında açıklanan şekilde oluşturulan orman kadastro ekibince sınırlandırma ve tespitleri yapılarak otuz günlük kısmî ilâna alınır. Bu alanlarda orman kadastrosu yapılmış sayılır.” hükmü gereğince Uluçam köyünde yapılan ve kısmi olarak askıya çıkartılan orman kadastrosu sırasında dava dilekçesine ekli (1) numaralı krokide ( 1 ) ve ( 2 ) rakamları ile gösterilen taşınmazların orman sınırları dışında bırakıldığı, oysa; bu yerlerin orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla Hazineyi hasım göstererek tespitin iptali ve çekişmeli yerin orman niteliği ile Hazine adına tescilini istemiştir.
    Mahkemece, dava konusu taşınmazın 170 ada 30 parsel altında, tarla niteliği ile temyize konu dava nedeniyle yüzölçümü hanesi boş bırakılmak suretiyle davalı gerçek kişi adına tespit tutanağının düzenlendiği belirlenmiş, bu kişinin mirasçıları davaya dahil edilmiştir.
    Yapılan yargılama sonucunda Orman Yönetiminin davasının reddine, çekişmeli taşınmazın 2097.62 m2 yüzölçümü ile davalı ... adına tesciline, alınması gerekli 18.40.-TL nisbi karar ve ilam harcının davacıdan alınarak Hazineye irat kaydına, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmiştir. Hüküm Hazine ve Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 3402 sayılı Yasanın 5304 sayılı Yasa ile değişik 4. maddesi hükmüne göre orman kadastrosu yapılmıştır.
    Dosyanın incelenmesinde; çekişmeli taşınmaza ait tutanak aslının dosyada bulunmadığı, tapu sicil müdürlüğünce bu belgenin kadastro mahkemesinin 2007/402 esas sayılı dosyasında olduğu, çekişmeli yerle birlikte daha pek çok parselle ilgili davanın da halen derdest bulunduğu, çekişmeli parselle ilgili olarak bir ayırma kararının da verilmediği gözlenmiştir. Bu durumda aynı parselle ilgili olarak farklı dosyalarda birbiri ile çelişen hükümlerin verilme olasılığı söz konusu olabileceğinden temyize konu dava dosyası ile Kadastro Mahkemesine ait 2007/ 402 esas sayılı dava dosyasının birleştirilerek sonucuna göre bir hüküm kurulması gereklidir. Değinilen yönün gözetilmemiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle Hazine ve Orman Yönetimi temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenemesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde Orman Yönetimine iadesine 29/03/2012 günü oybirliği ile karar verildi.



    Hemen Ara