Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12107 Esas 2010/1340 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12107
Karar No: 2010/1340
Karar Tarihi: 11.2.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12107 Esas 2010/1340 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı tarafından temyiz edilen bir icra mahkemesi kararı incelenmiştir. Uyuşmazlık, itirazın kaldırılması ve tahliye isteminin reddine dair kararın yargılamanın yenilenmesi istemine ilişkindir. Mahkeme, istemin kabulü ile yargılamanın yenilenmesine karar vermiştir. Ancak, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 445. maddesi gereği yargılamanın yenilenmesi istenilebilecek kararlar kesin hüküm niteliği taşıyan kararlardır. İcra Tetkik Merciinin ödeme emrine itirazın kaldırılması taleplerinin ret veya kabulüne ilişkin kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden tetkik merciinin bu kararlarına karşı yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulamaz. Bu nedenle, istemin reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararın bozulmasına karar verilmiş ve kanun maddelerinin detaylı açıklamaları yapılmamıştır.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12107 E.  ,  2010/1340 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... İcra Mahkemesi

    İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, İcra Mahkemesince verilen itirazın kaldırılması ve tahliye isteminin reddine dair kararın yargılamanın yenilenmesi istemine ilişkindir. Mahkemece “istemin kabulü ile yargılamanın yenilenmesine” şeklinde karar verilmiş, karar davalı borçlu tarafından temyiz edilmiştir.
    Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu 445. Maddesine göre yargılamanı yenilenmesi istenilebilecek kararlar kesin hüküm niteliği taşıyan kararlardır. İcra Tetkik Merciinin ödeme emrine itirazın kaldırılması taleplerinin ret veya kabulüne ilişkin kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden tetkik merciinin bu kararlarına karşı yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulamaz. Bu nedenle istemin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Karar bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ : Yukarıda, açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.2.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara