Esas No: 2012/13022
Karar No: 2012/13875
Karar Tarihi: 29.11.2012
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/13022 Esas 2012/13875 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 29.11.2010 gününde verilen dilekçe ile ... kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 03.07.2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı ve davalı vekilleri tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ... kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkindir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davacı ve davalı vekilleri temyiz etmiştir.
Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.Bu nedenle yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda tüm şüphe ve teretdütler giderilmeli ve ... malikinin kaydı nüfus kaydına uygun şekilde düzeltilmelidir. Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hüküm vermeye yeterli değildir.
Bu tür davalarda amaç, ... maliklerinin kimlik bilgilerinin nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesidir. Bunun için de kaydının düzeltilmesi istenilen kişinin öncelikle nüfusta kayıtlı olması gereklidir. Ancak, bazı durumlarda nüfusta kayıtlı olmayan kişilerin de kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmektedir.
Somut olayda davacı; 630, 631, 632 ve 633 parsel sayılı taşınmazların ... kayıtlarında malik olarak görünen ...oğlu ..."ın dayısı,... kızı ..."in de annesi olduğunu belirterek baba adlarının ve ayrıca annesinin adının düzeltilmesini istemiştir. ... maliklerinin bu kişiler olduğu ispatlandığı takdirde mahkemece davanın kabulü gerekir. Belirtilen nedenle, ... malikleri ile aynı isimde başka şahısların olup olmadığı nüfus müdürlüğünden araştırılmalı, mahallinde keşif yapılarak taşınmazın öncesini bilen mahalli bilirkişiler, taraf tanıkları ve gerekirse taşınmazda malik olan diğer paydaşlar dinlenmeli ve tüm deliller toplanıp değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.
Ayrıca dosya içerisinde davacının dayısı ...’ın nüfus kaydı mevcut değildir. Bu şahsın nüfus kaydının her ne kadar bulunamadığı bildirilmiş ise de ... Nüfus Müdürlüğünden, ... ve ... İşleri Genel Müdürlüğünden detaylı araştırma yapılmış değildir. Malikin nüfusa kayıtlı olmadığı kesin olarak saptandığı takdirde düzeltme kararı verilemez. Ancak, nüfusta kaydı bulunmayan kişilerin ... kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi mümkün değil ise de idari yoldan ... kayıtlarında intikal yaptırılamadığından zorunlu olarak dava açılan bu gibi durumlarda ... malikinin davacıların murisi ile aynı kişi olduğunun ispatlanması halinde “çoğun içerisinde az da vardır” kuralı gereğince bu yönde bir “tespit kararı” verilmelidir.
Mahkemece eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda yazılı nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde iadesine, 29.11.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.