Paydaşlığın Giderilmesi - Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2005/2149 Esas 2005/3765 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2005/2149
Karar No: 2005/3765
Karar Tarihi: 5.4.2005

Paydaşlığın Giderilmesi - Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2005/2149 Esas 2005/3765 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir taşınmazın paydaşlığının giderilmesi davasında, paylaşmanın mümkün olmadığı anlaşıldığı için satış kararı vermiştir. Ancak, başka bir taşınmazda ise paylaşmanın mümkün olduğu ve paylaşma için ifraz projesinin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu proje, onay makamına gönderilerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Aynen bölünmek mümkün olmazsa, satış kararı verilebileceği açıklanmıştır. Kanun maddeleri ise şunlardır: Madde 642, Madde 644, Madde 699.

 

 

6. Hukuk Dairesi 2005/2149 E., 2005/3765 K.

6. Hukuk Dairesi 2005/2149 E., 2005/3765 K.

  • PAYDAŞLIĞIN GİDERİLMESİ

 

  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 642 ]
  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 644 ]
  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 699 ]

"İçtihat Metni"

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi İçinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Uyuşmazlık, iki adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece satış kararı verilmiş, hüküm davalı Hasan vekili ve davalı Hüseyin tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına, taşınmazın yüzölçümü, cinsi, pay ve paydaş sayısı ile imar durumu itibariyle aynen bölünerek paylaşılmasına olanak bulunmamasına nazaran satış karart verilmesinde bir usulsüzlük olmamasına göre temyiz eden davalı Hasan vekili ve davalı Hüseyin"in 19 No"lu parsele ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.

2- 54 No"lu parsele ilişkin temyiz itirazlarına gelince;

Davacı vekili dava dilekçesinde, dava konusu edilen 19 ve 54 No"lu parsellerin taraflara miras bırakan Bayram"dan intikal ettiğini, tarafların paylaşma konusunda anlaşamadıklarını belirterek, taşınmazların aynen bölünerek, mümkün değilse satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesini talep etmiştir. Davalılar Hasan ve Hüseyin, davaya diyeceklerinin olmadığını, taşınmazların aynen bölünmesi, mümkün değilse satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesini savunmuşlardır. Davalılar Bahadır, Hasanne ve Bahar davaya diyeceklerinin olmadığını, taşınmazların satılarak paylarına düşenin verilmesini belirtmişlerdir. Diğer davalılar duruşmalara katılmamış ve bir beyanda bulunmamışlardır.

Paydaşlığın giderilmesi davaları, iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının satış suretiyle paylaşma istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.

Paydaşlığın giderilmesi davalarında mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ile imar mevzuatına göre aynen bölüşmenin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu İse aynen bölünerek paylaştın İmasına karar verilemez. Keza paydaşlar rıza göstermedikleri takdirde taşınmazın bir bölümü paylı bırakılamaz.

Aynen bölünerek paylaştırmanın mümkün olması durumunda bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya ivaz eklenerek denkleştirme sağlanır. Davada paydaşlar arasında anlaşma olmadıkça hakim kendiliğinden bazı taşınmazların bir kısım paydaşlara, kalanının diğer paydaşlara verilmesi şeklinde aynen bölünerek paylaştırmaya karar veremez.

Aynen bölünerek paylaştırma halinde teknik bilirkişiye ifraz projesi düzenlettirilerek bu projeye göre taşınmaz belediye veya mücavir alan hudutları içerisinde ise belediye encümeninden karar alınmak suretiyle belediyeden, belediye dışında ise İl İdare Kurulu"ndan İmar Yasası ve Yönetmeliğine göre aynen bölünmenin mümkün olup olmadığı sorulur. İfraz projesinde kimlere nerelerin verileceği konusunda paydaşlar anlaşamazlar ise hakim huzurunda kur"a çekilerek belirlenir.

Onay makamından olumsuz cevap gelmesi halinde paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi gerekir.

Olayımıza gelince; dava konusu edilen 54 parsel No"lu taşınmaz tapuda tarafların ortak miras bırakanı Bayram adına 16.708 ms tarla vasfıyla kayıtlıdır. Yerinde yapılan keşif sonrasında fen bilirkişisi düzenlediği 27.5.2004 tarihli raporunda anılan parselin İfraz koşullarını taşıdığını, ancak ifraz sonucunda taraflara eşit miktarda parsel düşmediğini 7.12.2004 tarihli ek raporunda da taşınmazdan yola, parka ve ilkokula bedelsiz terk edilecek alanların dışında kalan kısmın imar parselleri olarak ifrazının mümkün olduğunu, buna göre alanları ve değerleri birbirinden farklı yirmiyedi parselin oluşacağını taşınmazın ivaz ilavesi İle aynen bölünebileceğini, ancak ifraz ve parselasyon planını harita mühendisinin yapması gerektiğini bildirmiştir. Bu raporlardan taşınmazın aynen bölünmesinin mümkün olduğu anlaşılmaktadır. Oluşacak parseller arasında meydana gelecek değer farklılığının denkleştirme ile giderilmesi mümkündür. Bu durumda mahkemece yukarda açıklanan esaslar çerçevesinde harita mühendisine ifraz projesi hazırlatılması, projenin onay makamına gönderilerek görüş sorulması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde bu parselin de satışına karar verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.

Sonuç; Yukarda (1) No"lu bentte yazılı nedenlerle 19 No"lu parsele ilişkin hüküm kısmının {

{ONANMASINA), yukarda (2) No"Ju bentte yazılı nedenlerle 54 No"lu parsele ilişkin hüküm kısmının (BOZULMASINA) ve onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden paylarına düşecek paranın % 9 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 11.20.-YTL"nm mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenlerden alınmasına 5.4.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 

Hemen Ara