Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3988 Esas 2010/7945 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3988
Karar No: 2010/7945
Karar Tarihi: 24.6.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3988 Esas 2010/7945 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dört adet taşınmazda ortaklığın giderilmesi istemiyle açılan bir davada, mahkeme ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verdi. Ancak, davacı daha sonra davadan feragat ettiğini belirtti. Mahkeme, feragat dilekçesi nedeniyle bir karar vermek üzere hükümün bozulmasına karar verdi. Paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallar ile haklarda paydaş ya da ortaklar arasında mevcut toplu mülkiyet ilişkisini sona erdirip bireysel mülkiyete geçişi sağlayan taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Davacıların tek taraflı olarak davadan feragat etmesi yeterli değildir. Feragat nedeniyle davanın reddine karar verilebilmesi için davalıların beyanları da alınmalı ve feragat davalılarca da kabul edilmelidir.
Kanun Maddeleri: Paylı mülkiyet hakkı; Elbirliği mülkiyeti; Feragat.
6. Hukuk Dairesi         2010/3988 E.  ,  2010/7945 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    KARAR TARİHİ :22.10.2009
    ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davacı ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava dört adet taşınmazda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallar ile haklarda paydaş ya da ortaklar arasında mevcut toplu mülkiyet ilişkisini sona erdirip bireysel mülkiyete geçişi sağlayan taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu tür davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir.
    Davacı asil, hükümden sonra vermiş olduğu 24.12.2009 tarihli dilekçe ile davadan vazgeçtiğini(feragat ettiğini) bildirmiştir. Her ne kadar hüküm temyiz edilmeden davacı tarafça davadan feragat edilmiş ise de, davacının feragat dilekçesi temyiz dilekçesi gibi kabul edilmelidir. Feragat,iki taraftan birinin neticei talebinden vazgeçmesidir.Feragat kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl eder.Ancak, yukarıdaki ilkede de açıklandığı üzere ortaklığın giderilmesi davaları çift taraflı davalardan olup, davacının tek taraflı olarak davadan feragat etmesi yeterli değildir.Davacının davadan feragat beyanına karşı davalıların beyanları alınmalı ve feragat davalılarca da kabul edilir ise feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmelidir. Bu nedenle mahkemece bu feragat dilekçesi nedeniyle bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ;Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 24.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara