Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/1455 Esas 2010/5348 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/1455
Karar No: 2010/5348

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/1455 Esas 2010/5348 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Paydaşlığın giderilmesi davası, ortaklığı sona erdirip mülkiyeti ferdi hale getiren bir davayı kapsamaktadır. Bu dava, taraflardan birinin diğer paydaşlara karşı açabileceği bir davaya denk gelmektedir. Bu davada tüm paydaşların yer alması zorunludur. Mirasçısı olan taraf şayet ölmüşse, mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlanarak işin esasının incelenmesi gerekmektedir. Dava konusu edilen taşınmazdaki tapu malikleri ile irtibat kurulması ve davaya katılmalarının sağlanması gerekmektedir. Hazine, Harçlar Yasası'nın 13/j maddesi uyarınca harçtan muaf olduğundan, harçla sorumlu tutulamaz. Bu nedenlerle, HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hüküm bozulmuştur. Kabule göre, diğer hususlar şimdilik incelenmemiştir. Kanun maddeleri ise şöyle belirlenmiştir: HUMK 569. madde, HUMK 428. madde, Harçlar Yasası'nın 13/j maddesi.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2010/1455 E.  ,  2010/5348 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir.Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    1- Dava konusu edilen taşınmazda tapu maliki olan ve davada taraf olmayan ...’in soyadı ... olan taraflarla irtibatı tespit edilemediğinden adı geçen sağ ise kendisinin ölü ise mirasçılık belgesi uyarınca belirlenecek mirasçılarının davaya dahil edilmesi,
    2-Dava konusu edilen taşınmazda tapu maliki ... oğlu ... olduğu halde, Hükme esas alınan 14.02.2008 tarihli mirasçılık belgesi ise miras bırakan ... oğlu ...’a aittir. Mahkemece öncelikle ... ile ..."ın aynı kişi olup olmadığı üzerinde durulması ve aynı kişi ise tapu kayıtlarının nüfus kaydına göre düzeltilmesi için ilgilisine süre ve imkan tanınması,
    3-Davalılardan ...’in Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlı adresi ... Mah. ....Sokak ... No:.../... ... olarak bildirilmesine rağmen dava dilekçesi ve kararın TK 35. Maddesi uyarınca ... Mah. ... 5. Sokak No: 3/1 ... adresine gönderilerek taraf teşkili sağlanmadan satış kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
    4-Kabule göre de; Harçlar Yasasının 13/j maddesi uyarınca Hazine"nin harçtan muaf olduğu gözetilmeden Hazinenin harçla sorumlu tutulması da doğru değildir.
    SONUÇ:Yukarıdaki bentlerde açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenlerine göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 3.5.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara