(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi 2010/896 E. , 2010/4696 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ...-... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava 18 adet taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece taşınmazların satılarak ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılar ... ve ... vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, taşınmazların cins ve niteliklerine, pay ve paydaş sayısına, imar yasası ve mevzuatına, bilirkişi raporuna nazaran aynen bölünmelerinin mümkün olmamasına, üzerinde muhtesat bulunmayan parsellerin satış bedellerinin tapu kaydı ve mirasçılık belgelerindeki hisseleri oranında ortaklara dağıtılacağının anlaşılmasına göre temyiz eden bir kısım davalılar vekilinin ..., ..., ..., ... ada ..., ... ada ..., ..., ... ada ..., ... ada ..., ..., ... parsellere yönelik temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Temyiz eden bir kısım davalılar vekillerinin diğer parsellere ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Dava konusu edilen ve satışına karar verilen ... ada ..., ..., ... parselin paydaşlarından ... kızı ..., ... ada ... parselin paydaşlarından ..., ..., ..., ... kızı ..., ... ada ..., ... parselin paydaşlarından ..., ... parselin paydaşlarından .., ... ve ... ... (yeni ... ada ...) parselin paydaşlarından ..."in davada taraf olmadıkları anlaşılmıştır. Adı geçen paydaşlar sağ ise kendilerinin, ölü iseler ibraz ettirilecek
mirasçılık belgeleri ile tespit edilecek mirasçılarının davaya dahil edilerek taraf teşkilinin sağlanması, ... ada ..., ... ada ..., ... ve ..., ... (yeni ... ada ...) parseller hakkındaki davadan feragat edildiğinden ortaklığın giderilmesi davalarının çift taraflı davalardan olma özelliği dikkate alınarak feragat hakkında tarafların beyanlarının alınması, ondan sonra işin esası hakkında karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenle hükmün ..., ..., ..., ... ada ..., ... ada ..., ... ada ..., ... ada ..., ..., ... parsellere ilişkin kısmının ONANMASINA, ... ada ..., ... ada ..., ..., ..., ... ada ..., ..., ..., ... (yeni ... ada ... p) parsellere ilişkin bölümünün BOZULMASINA ve bozma nedenine göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %09.9 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 15.60.-TL’nın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 21.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.