Esas No: 2022/1179
Karar No: 2022/1800
Karar Tarihi: 28.02.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/1179 Esas 2022/1800 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/1179 E. , 2022/1800 K.Özet:
Davanın konusu nafaka miktarı olan bir davada, mahkeme kararı davacı tarafından nafaka miktarı yönünden, davalı tarafından ise tamamına yönelik olarak temyiz edilmiştir. Davacının temyiz başvurusunun kanuni süre içerisinde yapılmadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiş, davalının temyiz itirazları ise reddedilmiştir. Onama harcı temyiz eden davalıya yükletilmiş, peşin alınan harcın mahsubuna karar verilmiştir. Kararın düzeltilmesi için 15 gün süre tanınmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 364. ve devamı maddeleri temyiz dilekçesi verme usulünü düzenlemektedir.
- Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay'ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde verilebilir.
- 01.06.1990 gün, 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay tarafından da temyiz dilekçesinin reddine karar verilebilir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Nafaka
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından, nafaka miktarı yönünden; davalı tarafından ise tamamına yönelik olarak temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Davacının temyiz dilekçesinin incelenmesinde;
Temyiz dilekçesinin verilme usulü 6100 sayılı HMK’nın 364 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeye göre; temyiz, dilekçe ile yapılır. Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay'ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde verilebilir. Temyiz dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme temyiz dilekçesinin reddine karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün, 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay tarafından da temyiz dilekçesinin reddine karar verilebilir.
Somut olayda, temyize konu karar 23.12.2021 tarihinde davacıya usulüne uygun bir biçimde tebliğ edilmiş olup, temyiz başvuru dilekçesi 2 haftalık yasal süre geçtikten sonra 27.01.2022 tarihinde verildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle davacının temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davalının temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalının temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple davacının temyiz dilekçesinin REDDİNE, davalının temyiz itirazlarına ilişkin bölümlerin ise yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna 292.10 TL temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.28.02.2022 (Pzt.)